Ακαδημία Πλάτωνος

Ελάχιστοι  γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκεται η Ακαδημία Πλάτωνος.  Καμία σήμανση  δεν οδηγεί. Αν, πάλι, την επισκεφθείτε, δεν θα δείτε ούτε μια ενημερωτική πινακίδα, διότι «ποτέ δεν περίσσεψαν χρήματα ούτε για κάτι τόσο απλό», όπως λέει στην «R» η Νικολέτα Βαλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και  Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ. Για να φτάσουμε σε αυτή την άκρη του Κολωνού, ανάμεσα στη λεωφόρο Αθηνών και τη Λένορμαν, διασχίσαμε το πιο υποβαθμισμένο κομμάτι της Αθήνας.
Αν και αναζητούσαμε το άλσος όπου λειτούργησε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, προς στιγμή χαθήκαμε. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη, εάν είχε την τύχη να διαθέτει έναν τεράστιο χώρο πρασίνου (150 στρέμματα) μαζί με μοναδικής σημασίας και συμβολισμού αρχαιολογικά ευρήματα, θα τον είχε μετατρέψει σε σημείο αναφοράς. Όχι όμως η Αθήνα.

 

ΤΙ ΣΩΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ
 

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ οφείλει την ονομασία της στον ήρωα-αποικιστή των προϊστορικών χρόνων Ακάδημο ή Εκάδημο. Γι’ αυτό η πρωτοελλαδική αψιδωτή οικία στο άλσος θεωρείται η κατοικία του. Στον 6ο αιώνα π.χ. ιδρύθηκε εκεί ένα από τα τρία γυμνάσια της πόλης. Εκεί ίδρυσε και ο Πλάτωνας τη φιλοσοφική του σχολή το 387 π.χ., όπου δίδαξε έως το θάνατό του το 347 π.χ. Η σχολή λειτουργούσε έως το 526 που την έκλεισε ο Ιουστινιανός.
Τα σωζόμενα λείψανα μνημείων, εκτός από την οικία του Ακάδημου, είναι η Οικία των Γεωμετρικών Χρόνων, το Γυμνάσιο με την Παλαίστρα που λειτούργησε έως τον 1ο αι. π.χ. και το Περίστυλο (40ς αι. π.χ.), που σχετίζεται με τη φιλοσοφική σχολή.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, επειδή τα γυμνάσια και οι αρχαιολογικές σχολές ήταν συνδεδεμένα με την άσκηση του σώματος και του πνεύματος στη φύση, τα κτίρια ήταν λίγα και για βοηθητικές χρήσεις. Συνεπώς τα οικοδομικά λείψανα που διασώζονται είναι περιορισμένα. Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα ο αρχαιολογικός χώρος είναι το ίδιο το άλσος.

Watch Dragon ball super

Forgot your details?