Γιατί άραγε κάηκε η ανατολική Αττικη;

ΙΔΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι περιοχές που περιμένουν να ανοίξει η πόρτα για να εισέλθουν στο σχέδιο βρίσκονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Στην Αττική, όπου ασκούνται έντονες οικιστικές πιέσεις, εντάσσονται τμήματα της Λαυρεωτικής, της Σαλαμίνας, της Μάνδρας, των Αγίων Αποστόλων, του Μαραθώνα, του Ωρωπού, της Αναβύσσου και άλλων περιοχών.

Παράλληλα με τις κινήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι αντίστοιχες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, για την ολοκλήρωση πολλών πολεοδομικών μελετών και μελετών πράξεων εφαρμογής έτσι ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη άλλων 100.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης.

Οι εκκρεμότητες αφορούν δεκάδες μελέτες πολεοδόμησης, οι οποίες αν και ανατέθηκαν ακόμα και προ 25 ετών εντασσόμενες στο Β και το Γ ΚΠΣ, ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, γιατί μέχρι το 2002 απεντάχθηκαν. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν, με συνέπεια να έχουν μπλοκάρει επι πολλά χρόνια οι μελέτες πολεοδόμησης για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όταν ο Σουφλιάς ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου το Μάρτιο του 2004, προχώρησε σε μια καταρχάς εξέταση του προβλήματος και στη συνέχεια ακολούθησε συστηματική μελέτη και καταγραφή της κατάστασης. Δεν ήταν δυνατή, όμως, η χρηματοδότηση των μελετών λόγω μεγάλου ελλείμματος του ΕΤΕΡΠΣ και αδυναμίας του προϋπολογισμού του υπουργείου να καλύψει το σχετικό κόστος. Πλέον όμως, το έλλειμμα καλύφθηκε και, έτσι, διατίθενται 18 εκατ ευρώ για την ολοκλήρωση και την αποπληρωμή των μελετών.

Το πρώτο στάδιο των πολεοδομικών μελετών έχει υλοποιηθεί, ενώ πολλές από αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη 100.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης. Πρόκειται για μια άκρως απαραίτητη κίνηση, καθώς η Ανατολική Αττική είναι  ίσως η πιο ταχεία αναπτυσσόμενη περιοχή της χώρας. Τα μεγάλα έργα υποδομής (αεροδρόμιο, Αττική οδός, μετρό) έχουν εκτινάξει το ενδιαφέρον για ανάπτυξη στα ύψη, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι οικιστικές πιέσεις.

Και επειδή ούτε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε στη νομαρχία επιθυμούν η περιοχή να αναπτυχθεί, όπως οι περισσότερες της χώρας, άναρχα δηλαδή και γεμάτη αυθαίρετα κτίσματα, προωθούν με γοργούς ρυθμούς την εκπόνηση και την έγκριση των πολεοδομικών μελετών. Τα νέα, λοιπόν, για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής είναι ευχάριστα. Η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης προχωρά με ταχείς ρυθμούς, επιλύνοντας χρόνια προβλήματα στεγαστικής αποκατάστασης για χιλιάδες  πολίτες.

Παράλληλα προετοιμάζεται η δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει την ένταξη στο σχέδιο άλλων 85.000 στρεμμάτων.

Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στους εξής δήμους και κοινότητες: Κερατέας, Κορωπίου, Σπάτων, Καλυβίων,  Ραφήνας, Αχαρνών, Βάρης, Αυλώνα, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Ωρωπού, Γέρακα, Μαραθώνα(παραλία), Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, πικερμίου, Αναβύσσου και Ανθούσας.

Watch Dragon ball super

Forgot your details?