Παιδική ανορεξία

Τελευταία οι ειδικοί αναφέρονται συχνά στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και στο πώς μπορεί ένα παιδί να συνηθίσει ν’ ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή, ώστε να εξελιχθεί σε υγιή ενήλικο. Έτσι παραμελούν ίσως τον αντίποδα, που απασχολεί επίσης πολλούς γονείς: το ολιγόφαγο παιδί…

Αυτό, δηλαδή, που φοράει 1-2 νούμερα μικρότερο από τα «κανονικά» συνομήλικά του, μπορούμε να το σηκώσουμε ψηλά με το ένα χέρι και πρέπει να το ξεγελάσουμε μ’ ένα παραμύθι για να τελειώσει το αυγό του. Κι όταν η ανορεξία του δεν οφείλεται σε κάποια παροδική ασθένεια ή αδιαθεσία, τότε αρχίζει πραγματικά να μας ανησυχεί. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα πρόβλημα που μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί:

1. Μαγειρέψτε τα φαγητά που προτιμά και εξαφανίστε από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας τα σνακ, τα οποία όχι μόνο κόβουν τη διάθεση για φαΐ αλλά και μας αποπροσανατολίζουν όσον αφορά το πόσο τρώει πραγματικά το παιδί.

2. Βάλτε μικρή μερίδα στο πιάτο του, που θα την επαναλάβετε μόνο αν το ίδιο το ζητήσει και χωρίς τη δική σας επιμονή.

3. Σταματήστε ν’ ασχολείστε διαρκώς με τις θερμίδες που λαμβάνει, τα κιλά που ζυγίζει και το πόσο ύψος έχει πάρει.

4. Φροντίστε να υπάρχει ηρεμία στο οικογενειακό τραπέζι και, ει δυνατόν, απαρτία! Οπωσδήποτε, πάντως, να είναι παρών ένας από τους δύο γονείς.

5. Ενθαρρύνετε το να χρησιμοποιεί το κουτάλι ήδη από την ηλικία των 20 μηνών (σταδιακά και το μαχαιροπίρουνο) και συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι θα λερωθεί.  Διαφορετικά, αν κριτικάρετε τους μη πολιτισμένους τρόπους του, μπορεί και πάλι να του κοπεί η διάθεση για φαΐ.

6. Την ώρα του γεύματος ή του δείπνου κλείστε την τηλεόραση και το βίντεο κι αφήστε να παίζει, σε χαμηλή ένταση, απαλή μουσική.

Σε κάθε περίπτωση, μην καταφύγετε σε extra βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής χωρίς ιατρική συμβουλή. Στην Ελλάδα, εξάλλου, συνηθίζουμε να έχουμε λανθασμένη άποψη για το τι ακριβώς σημαίνει ανόρεχτο παιδί.

Και επειδή το παιδί έχει εσάς σαν παραδείγματα προς απομίμηση, φροντίστε να τρώτε κι εσείς υγιεινά και ισορροπημένα. Στην περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζεται, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με ειδικό παιδίατρο, ή οικογενειακό θεραπευτή, ή διατροφολόγο. Δεν αποκλείεται η ανορεξία του παιδιού να είναι αντίδραση σε κάποιο ζόρι που περνάει η οικογένεια, ή σε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχει στο σχολείο. Όπως και να έχει, φροντίστε για την καταπολέμηση του προβλήματος, πάντα με ψυχραιμία για να μην επιδεινωθεί, και κάντε το το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να αποφύγετε να συνεχιστεί η ανορεξία και εμποδίσει την ανάπτυξή του (σωματική και ψυχολογική).

Watch Dragon ball super

Forgot your details?