Ψηφτα Τροιζηνίας – Ένας σπάνιος υδροβιότοπος αναγεννιέτε χάρη στη νομαρχεία Πειραιά

Σύμφωνα με μελέτες ορνιθολόγων, έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο.
Όταν ακούς τη φράση «προστατευόμενος τόπος» σκέφτεσαι περιφράξεις, απαγορευτικές πινακίδες, έναν κόσμο σε γυάλινο κουτί. Όταν όμως επισκέπτεσαι τη λιμνοθάλασσα στην Ψήφτα, αφήνεσαι στην ομορφιά της και παρασύρεσαι από τον αρμονικό συνδυασμό των ετερόκλητων φυσικών στοιχείων, που χαρακτηρίζουν γενικά το ευρύτερο περιβάλλον της επαρχίας της Τροιζινίας. Ένα περιβάλλον που καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά ορεινά, δασικά, πεδινά, αγροτικά, νησιώτικα, τουριστικά αλλά και ηφαιστειακά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και μια μεγάλη έκταση έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή εξαίρετου  φυσικού κάλλους.
Μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο, στο μυχό του κόλπου της καλλονής στην επαρχία Τροιζηνίας, θα βρει κανείς την Ψήφτα, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας.


Άγνωστη ενδεχομένως στους πολλούς, η Ψήφτα ανήκει στον υγροτοπικό τύπο των «παράκτιων υγρότοπων», οι οποίοι είναι πλέον από τους πιο απειλούμενους τόσο στον ελλαδικό όσο και στον διεθνή χώρο.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα με πλούσιους καλαμιώνες και βάλτους, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ημιορεινά φαράγγια με ρέματα και πυκνή βλάστηση. Συνήθως το χειμώνα πλημμυρίζει, ενώ το καλοκαίρι η υδατική επιφάνεια κατεβαίνει, δημιουργώντας αλίπεδα και χαμηλή αλοφυτική βλάστηση.
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και σε συνάρτηση με το γεγονός πως είναι ένας από τους λιγοστούς υγρότοπους της νότιας Ελλάδας ο υδροβιότοπος της Ψήφτας έχει τεράστια σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά, ως σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού. Ιδιαίτερα την άνοιξη, που τα μεταναστευτικά πουλιά καταφθάνουν εξαντλημένα από την πτήση τους πάνω από την άγονη έρημο και τη Μεσόγειο, η ύπαρξη ενός τέτοιου υγρότοπου είναι σωτήρια για την επιβίωσή τους. Τα πουλιά βρίσκουν τροφή και ασφαλή χώρο να κουρνιάσουν.
Επίσης, αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για διαχειμάζοντα πουλιά, κυρίως κύκνους, ερωδιούς και πάπιες. Σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς οι αριθμοί των πουλιών αυξάνονται, καθώς και η ποικιλία των ειδών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αριθμοί διαφόρων ερωδιών όλο το καλοκαίρι φτάνουν τουλάχιστον τους πενταπλάσιους συγκριτικά με παλαιότερα.
Σύμφωνα με μελέτες ειδικών ορνιθολόγων, έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόπο σημαντικό υδροβιότοπο.
Πριν, ωστόσο, από μερικά χρόνια ο πανέμορφος υγρότοπος παρουσίαζε σημάδια ταχείας υποβάθμισης, με επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημά του. «Ο σπάνιος υδροβιότοπος της Ψήφτας είναι πραγματικά από τους μοναδικούς χώρους φυσικής ομορφιάς που βρίσκονται εντός της γεωγραφικής περιφέρειας της Νομαρχίας Πειραιά».

Watch Dragon ball super

Forgot your details?